همه چیز در مورد ملاسما ( لک بارداری ) و روش های علمی درمان یا از بین بردن آن
یکی از رایج ترین علل لک صورت ، تغییرات هورمونی در دوره بارداری است ، در این مقاله به طور کامل به لک ملاسما و لک های بارداری ، علل و علائم ، درمان لک ملاسما ( بارداری ) با روش های علمی و از بین بردن این لک های پوستی صورت که کمی شما را آزار می دهند خواهیم پرداخت.
ملاسما چیست ( لک بارداری )
ملاسما چه شکلی است؟
ملاسما یک اختلال شایع پوستی است. این کلمه به معنای "لکه سیاه" ترجمه شده است. اگر مبتلا به ملاسما هستید ، احتمالاً لکه های قهوه ای روشن ، قهوه ای تیره و/یا خاکستری-آبی را روی پوست خود مشاهده می کنید. این نوع لک های پوستی می توانند به صورت لکه های صاف یا به صورت کک و مک ظاهر شوند. نواحی متداول بدن شما که درگیر این نوع لک ها می شوند شامل صورت شما ، از جمله گونه ها ، لب بالا و پیشانی و همچنین ساعد است. ملاسما را گاهی "ماسک بارداری" نیز می گویند زیرا اغلب زنان باردار را تحت تأثیر قرار می دهد. ملاسما معمولاً با گذشت زمان تیره و یا روشن می شود ، اغلب در تابستان بدتر و در زمستان بهتر می شود.
نام دیگر ، کمتر رایج برای ملاسما ، کلواسما است. اگرچه این اختلال کاملاً بی ضرر است ، اما به طور قابل ملاحظه ای باعث می شود برخی از افراد احساس ناخوشایندی داشته باشند. به همین دلیل خیلی از افراد به دنبال درمان آن و یا از بین بردن و یا کم کردن شدت آن هستند.
ملاسما یا لک بارداری بیشتر در کدام قسمت های بدن ایجاد می شود؟
ملاسما بیشتر روی گونه ها ، بینی ، چانه ، بالای لب بالا و پیشانی ظاهر می شود. گاهی اوقات بازوها ، گردن و کمر شما را نیز درگیر می کند. در واقع ، ملاسما می تواند هر قسمتی از پوست شما را که در معرض نور خورشید است ، تحت تاثیر قرار دهد. به همین دلیل است که اکثر افراد مبتلا به ملاسما متوجه می شوند علائم آنها در ماه های تابستان بدتر می شود. هرچه بیشتر در معرض آفتاب باشید ، لک های ملاسما یا لک های ناشی از بارداری شما بد تر می شود.
ملاسما چقدر شایع است؟
ملاسما یک بیماری پوستی بسیار شایع است ، به ویژه در زنان باردار. 15 تا 50 درصد زنان باردار به ملاسما ( لک بارداری ) مبتلا می شوند. بین 1.5 تا 33 درصد از مردم ممکن است به ملاسما مبتلا شوند و بیشتر در دوران باروری زنان اتفاق می افتد و به ندرت در دوران بلوغ اتفاق می افتد. معمولاً بین 20 تا 40 سالگی لک های ملاسما یا بارداری شکل می گیرند.
چه کسانی در خطر ابتلا به ملاسما هستند؟
افرادی که پوست روشن تری دارند کمتر در معرض ابتلا به ملاسما قرار دارند تا افرادی که پوست تیره تری دارند یا کسانی که پوستشان به راحتی برنزه می شوند. و به طور کلی زنان بیشتر از مردان به ملاسما مبتلا می شوند: حدود 10 درصد از افرادی که مبتلا به ملاسما می شوند مردان هستند ، 90 درصد زنان. زنان باردار بیشتر از بقیه دچار ملاسما می شوند. در صورت مصرف قرص های ضد بارداری خوراکی و هورمون ها نیز بیشتر در معرض خطر این نوع لک های پوستی قرار خواهید داشت.
در پوست چه اتفاقی می افتد؟
پوست شما از سه لایه تشکیل شده است. لایه بیرونی اپیدرم ، لایه وسط یا درم و عمیق ترین لایه زیرین است. پوست در واقع بزرگترین اندام یا ارگان بدن است و تقریباً یک هفتم وزن بدن شما را تشکیل می دهد. پوست شما در واقع مسئولیت تامین امنیت بدن شما را دارد. از استخوان ها ، ماهیچه ها ، اندام ها و سایر موارد شما در برابر سرما محافظت می کند ، در برابر میکروب ها ، نور خورشید ، رطوبت ، مواد سمی ، آسیب ها و دیگر مواد از شما محافظت می کند. همچنین پوست شما به تنظیم دمای بدن شما و جلوگیری از هدر رفت رطوبت و هیدراتاسیون بدن شما کمک می کند
لایه اپیدرم پوست شما حاوی سلولهایی به نام ملانوسیت است که (رنگدانه) ملانین را ذخیره و تولید می کند. ملانوسیت ها در واکنش به نور ، گرما ، یا اشعه ماوراء بنفش یا با هر نوع تحریک هورمونی ، ملانین یا رنگدانه بیشتری تولید می کنند و به همین دلیل پوست شما تیره تر می شود و یا در قسمت هایی تیره می شود که آن را به عنوان لک های پوستی می شناسیم.
چرا زنان در دوران بارداری دچار لک ملاسما می شوند؟
در بارداری سطوح هورمون های استروژن و پروژسترون در زنان افزایش می یابد. تصور می شود که این افزایش میزان هورمون ها در ایجاد ملاسما نقش دارند. این نوع لک های تیره و یا تیره رنگی پوست معمولاً بعد از بارداری به مرور از بین می روند.
انواع ملاسما
سه نوع لک ملاسما وجود دارد ( بر اساس عمق رنگدانه ) ، برای تعیین عمق رنگدانه پوست شما و اینکه نوع لک ملاسمای شما چیست و چقدر عمیق است در مطب های پزشکان از لامپ وود که نور سیاه منتشر می کند استفاده می شود. سه نوع لک ملاسما عبارتند از:
- اپیدرمال ( سطحی ) : ملاسمای اپیدرمال دارای رنگ قهوه ای تیره است ، این نوع لک دارای مرز کاملا مشخص و واضح است و در زیر نور سیاه کاملا مشهود است و در بسیاری از موارد به راحتی قابل درمان است.
- درمال ( میانی ) : ملاسمای درمال دارای رنگ قهوه ای روشن یا مایل به آبی است ، حاشیه ای تار دارد و در زیر نور سیاه به راحتی و با تمایز زیاد قابل مشاهده نیست و معمولا به درمان خوب پاسخ نمی دهد. ( به راحتی درمان نمی شود )
- ملاسماي ترکیبی : ملاسماي مخلوط یا ترکیبی ، كه شايع ترين نوع در میان این سه نوع است ، لكه هاي آبي و قهوه اي دارد ، الگويي مختلط را در زير نور سياه نشان مي دهد و تا حدودی به درمان پاسخ می دهد ( تا حدودی قابل درمان است )
آیا ملاسما سرطان زاست ؟
ملاسما سرطان زا نیست ، و نشانه ای از سرطان یا بیماری پوستی نیست که به سرطان تبدیل شود. با این حال ، گاهی سرطان های پوستی ممکن است ملاسما را تقلید کنند ، بنابراین برای تایید تشخیص صحیح اغلب باید به متخصص پوست مراجعه شود.
آیا لک های ملاسما دائمی است؟
ملاسما یک اختلال مزمن است. این بدان معناست که معمولا طولانی مدت است (سه ماه یا بیشتر). برخی از افراد سالها یا کل زندگی خود مبتلا به ملاسما هستند. سایر افراد ممکن است فقط برای مدت کوتاهی به ملاسما مبتلا شوند ، مثلا فقط در دوران بارداری.
آیا ملاسما دردناک است؟
ملاسما بی ضرر است و به هیچ وجه دردناک نیست و یا دچار خارش ، سوزش و مواردی از این دست نمی شود.
علائم و علل
علت ایجاد ملاسما چیست؟
دو علت اصلی برای ملاسما وجود دارد:
- تابش نور خورشید و اشعه ماوراء بنفش ، نور مرئی یا مادون قرمز (گرما)
- تغییرات هورمونی در بدن
اشعه ماوراء بنفش و مادون قرمز خورشید اصلی ترین علت بدتر شدن لک های ملاسما هستند.
سایر دلایل ایجاد یا تشکیل لک های ملاسما عبارتند از:
- داروهای ضد تشنج : مصرف داروهایی که از تشنج جلوگیری می کنند ممکن است از عوامل ملاسما باشند. نمونه ای از داروهای ضد تشنج Clobazam (Onfi®) است.
- · داروهای ضد بارداری (کنترل بارداری) : ملاسما در افرادی که از قرص های ضد بارداری خوراکی حاوی استروژن و پروژسترون استفاده می کنند مشاهده شده است.
- استروژن/دی اتیل استیلبسترول : دی اتیل استیلبسترول نوعی هورمون استروژن مصنوعی (ساخته دست بشر) است که اغلب در درمان سرطان پروستات استفاده می شود. باز هم تحقیقات نشان داده که رابطه ای بین افزایش استروژن و ایجاد لک های ملاسما وجود دارد.
- ژنتیک : حدود 33 تا 50 درصد از افرادی که به ملاسما مبتلا می شوند گزارش داده اند که شخص دیگری در خانواده آنها نیز به ملاسما مبتلا بوده است. اکثر دوقلوهای یکسان هر دو ملاسما دارند و این نشان از دخیل بودن ژنتیک در این موضوع دارد
- کم کاری تیروئید : گاهی علت لک های ملاسما این است که تیروئید شما کم کار است.
- صفحه های LED: گاهی علت لک های ملاسما می تواند به دلیل قرارگیری در معرض نور چراغ های LED تلویزیون ، لپ تاپ ، تلفن همراه و تبلت شما باشد.
- بارداری : مشخص نیست که چرا "ماسک بارداری" برای زنان باردار اتفاق می افتد ( لک های بارداری که به شکل یک ماسک روی صورت ایجاد می شوند) با این حال ، کارشناسان معتقدند که افزایش سطح استروژن ، پروژسترون و هورمونهای محرک ملانوسیت در سه ماهه سوم بارداری در ایجاد لک های ملاسما ( لک های بارداری ) دخیل هستند
- تغییرات هورمون ها: هورمون هایی مانند استروژن و پروژسترون ممکن است در تشکیل لک ملاسما در برخی افراد نقش داشته باشند. گاهی اوقات پروژسترون به زنان یائسه داده می شود و مشاهده شده که لک های ملاسما در آنها شروع به رشد و توسعه می کند. اگر باردار نباشید ، احتمالاً سطح گیرنده های استروژن در ضایعات ملاسمای شما افزایش یافته است.
- محصولات آرایشی : برخی از لوازم آرایشی می توانند باعث ایجاد واکنش فوتو تاگزیک ( مسمومیت نوری ) شوند. یعنی پوست شما را نسبت به نور آفتاب حساس تر کنند و همین عامل باعث شود تا پوست شما دچار لک شده و یا لک های آن تشدید شود.
- داروهای فوتو تاگزیک (داروهایی که پوست شما را در برابر نور خورشید حساس می کند) : اینها شامل برخی آنتی بیوتیک ها ، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) ، دیورتیک ها ، رتینوئیدها ، هیپوگلیسمیک ها ، داروهای ضد روان پریشی ، درمان های هدفمند و برخی داروهای دیگر است.
- محصولات مراقبت از پوست : هر محصول مراقبت از پوست که پوست شما را تحریک کند و باعث التهاب در پوست شما شود ، احتمالاً ملاسما را بدتر می کند.
- صابون ها : تصور می شود برخی صابون های معطر باعث ایجاد ملاسما یا بدتر شدن آن می شوند.
- برنزه کننده ها : اشعه ماوراء بنفش تولید شده توسط تخت های برنزه کننده پوست به پوست شما به اندازه نور UV خورشید آسیب می رسانند و گاهی حتی بد تر.
علائم ملاسما چیست؟
ملاسما باعث ایجاد لکه های قهوه ای روشن ، قهوه ای تیره و/یا لکه های مایل به آبی یا لکه های کک و مک روی پوست شما می شود. گاهی لکه ها ممکن است قرمز یا ملتهب شوند. ملاسما در شش قسمت قسمت از بدن یا ترکیبی از نقاط مختلف بدن بر روی پوست شما ظاهر می شود:
- بازویی: در این حالت لک های ملاسما روی شانه ها و بالای بازوها ظاهر می شود.
- مرکز صورت : در این حالت ملاسما روی پیشانی ، گونه ها ، بینی و اطراف لب بالا ظاهر می شود.
- الگوی گونه جانبی : ملاسما در هر دو گونه ظاهر می شود.
- ملار : ملاسما روی گونه ها و بینی شما ظاهر می شود.
- فک پایین : ملاسما در خط فک ظاهر می شود.
- گردن : در افراد بالای 50 سال ، ملاسما می تواند در همه طرف گردن ظاهر شود.
یک پزشک متخصص پوست می تواند به طور قطعی تصمیم بگیرد که آیا مشکل پوستی شما ملاسما است یا نوع دیگری از اختلال پوستی.
آیا غذاهای خاصی وجود دارد که بر لک ملاسما تأثیر بگذارد؟
در حال حاضر هیچ گونه خوراکی یا نوشیدنی توسط متخصصان شناخته نشده است که به طور مستقیم باعث ایجاد ، تشدید و یا درمان لک های ملاسما شود. با این حال ، برای حفظ سلامت پوست خود به طور کلی ، رژیم غذایی سالم سرشار از ویتامین D را امتحان کنید:
- شیر بادام.
- تخم مرغ
- گوشت
- شیر.
- قارچ.
- ماهی چرب.
- آب پرتقال.
- ماست.
اگر ملاسما داشته باشم ، آیا این بدان معناست که به بیماری تیروئید مبتلا هستم؟
بیشتر افراد مبتلا به ملاسما به بیماری تیروئید مبتلا هستند. بنابراین برای انجام آزمایشات تیروئید لازم می توانید به پزشک مراجعه کنید
تشخیص ملاسما و آزمایشات
یک متخصص پوست و یا زیبایی می تواند پوست شما را برای تشخیص ملاسما بررسی کند. آنها از لامپ وود (چراغ سیاه) برای مشاهده تغییرات در رنگ پوست شما و یا لک ها استفاده می کنند. شما همچنین می توانید تیروئید خود را چک کنید زیرا به نظر می رسد بین بیماری تیروئید و ملاسما ارتباطی وجود دارد.
ملاسما گاهی اوقات می تواند با یک بیماری پوستی دیگر اشتباه گرفته شود. برای تشخیص تفاوت بین بیماری های پوستی ، پزشک شما ممکن است از پوستتان بیوبسی یا نمونه برداری کند ، به این شکل که تکه کوچکی از پوست شما برداشته و مورد بررسی قرار می دهند. بیوپسی یا نمونه برداری یک روش سریع و ایمن است که به طور معمول در طول یک ملاقلات با یک پزشک متخصص یا یک متخصص زیبایی در مطب انجام می شود. بیماریهای پوستی که معمولاً با ملاسما اشتباه گرفته می شوند عبارتند از:
- لیکن پلان اکتینیک و لیکن پلان.
- افزایش رنگدانه ناشی از مصرف دارو
- هیپوملانوز Guttate.
- آکرونوز برون زا ناشی از مصرف هیدروکینون
- لنتیگو (لکه های ناشی از افزایش سن).
- نووس هوری.
- نووس اوتا.
- لک ها یا رنگدانه های بعد از التهاب پوستی
اگر ملاسما دارید ، نتایج بیوپسی معمولاً موارد زیر را نشان می دهد:
- ملانوسیت های رنگدانه دار دندریتیک (منشعب).
- ملانین در کراتینوسیت های پایه و سوپرابازال.
- ملانین در درم در ملانوفاژها
- الاستوز خورشیدی و تکه تکه شدن الیاف الاستیک.
شدت ملاسما را می توان با استفاده از شاخص ناحیه و شدت ملاسما (MASI) اندازه گیری کرد. پزشک متخصص و یا یک متخصص زیبایی می تواند آزمایشات لازم را در این خصوص انجام دهد.
پزشک چه سوالاتی ممکن است برای تشخیص ملاسما بپرسد؟
- چه زمانی تغییر رنگ در پوست شما مشاهده شد؟
- کدام قسمت های بدنتان دچار تغییر رنگ یا لک شده ؟
- آیا سابقه ملاسما در خانواده شما وجود دارد؟
- آیا شما باردار هستید؟
- از چه صابونی استفاده می کنید؟
- از چه لوازم آرایشی / پوستی استفاده می کنید؟
- آیا بیماری پوستی دیگری دارید؟
- آیا به استفاده از دارو ها و نسخه پزشک را برای درمان ملاسمای خود ترجیح می دهید ؟
- آیا ترجیح می دهید از روش های فیزیکی که در مطب برای درمان ملاسما انجام می شود استفاده شود ؟
آیا ملاسما می تواند روی پوست کمی برجستگی داشته باشد ؟
ملاسما معمولاً صاف است. در صورتی که مشکل پوستی شما شکل دیگری دارد و این موضوع کمی شما را نگران کرده می توانید به یک پزشک متخصص رجوع کنید.
آیا ملاسما یک شبه ظاهر می شود؟
ملاسما به آرامی در طی چند هفته یا چند ماه ظاهر می شود و هیچگاه یک شبه ظاهر نمی شود.
آیا کک و مک ملاسما است؟
گاهی لکه های ملاسما را می توان با کک و مک اشتباه گرفت اما ملاسما و کک و مک با هم مشابه نیستند و دو مشکل پوستی متفاوت هستند.
آیا لکه های افزایش سن/لکه های آفتاب/لکه های کبدی ملاسما هستند؟
این نوع لک ها همه می توانند شبیه به هم باشند! اما ، لکه های ملاسما تقریباً همیشه بزرگتر از لکه های پیری ، لکه های آفتابی یا لکه های کبدی است. اگر در مورد وجود بیماری دیگری نگران هستید ، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید
مدیریت و درمان ملاسما ( لک بارداری )
آیا درمانی برای ملاسما وجود دارد؟
درمان ملاسما سخت است. برای تعیین و مشخص کردن یک روش یا برنامه درمانی ، یک متخصص زیبایی و یا متخصص پوست باید ابتدا بفهمد علت ایجاد لک ملاسمای شما چیست. آیا نور خورشید است؟ آیا مصرف داروهای ضد بارداری است ؟ ژنتیک؟ صابون شما؟ یا استفاده زیاد از صفحات LED ( مانند ال سی دی ، لپتاپ یا موبایل )؟
بسته به هر فرد ، ملاسما ممکن است خود به خود از بین برود ، ممکن است دائمی باشد یا ممکن است ظرف چند ماه به روش های درمان پاسخ دهد و بهبود یابد. بیشتر موارد ملاسما با گذشت زمان و به ویژه با محافظت صحیح و درست از پوست در برابر نور خورشید و سایر منابع نور ( مانند LED و LCD ) از بین می روند.
متأسفانه هیچ درمان قطعی وجود ندارد که به طور تضمینی ملاسما را از بین ببرد. در حال حاضر راهی برای حذف و درمان این لک های پوستی به طور قطعی وجود ندارد.
اگر ملاسما دارید ، حتماً از موارد زیر اجتناب کنید ( روش های جلوگیری از لک ملاسما ) :
- مصرف درمان های هورمونی ، به ویژه آنهایی که شامل استروژن هستند.
- استفاده از داروهای پیشگیری از بارداری ، به طور خاص قرص های ضد بارداری خوراکی که حاوی استروژن و پروژسترون هستند.
- قرار گیری زیاد در معرض نور چراغ LED تلویزیون ، لپ تاپ ، تلفن همراه و تبلت
- استفاده از مواد آرایشی که پوست شما را تحریک می کند.
- داروهایی که می تواند باعث ایجاد یا بدتر شدن ملاسما شوند.
- استفاده از صابون های معطر.
- محصولات مراقبت از پوست که باعث تحریک پوست شما می شوند.
- استفاده از تخت های برنزه.
- اپیلاسیون ، که می تواند ملاسما را تشدید کند.
آیا برای درمان ملاسما باید به متخصص پوست مراجعه کنم؟
بله ! یک متخصص پوست می تواند درمانهایی را برای شما در نظر بگیرد که معمولا پزشک معمولی شما قادر به انجام آن نیست.
آیا ملاسما به خودی خود از بین می رود؟
بله ، این امکان وجود دارد که ملاسمای شما طی چند ماه به خودی خود از بین برود. با این حال ، به احتمال زیاد در دوران بارداری یا مصرف داروهای ضد بارداری هورمونی از بین نمی رود. بنابراین همواره اقدامات پیشگیرانه مانند اجتناب از قرارگیری در معرض نور خورشید برای جلوگیری از بدتر شدن ملاسما و یا در صورت بهبود ، جلوگیری از بازگشت آن انجام دهید. زیرا ملاسما می تواند برگردد.
ملاسما چگونه درمان می شود؟ چه داروهایی کمک می کند؟
اولین کاری که باید برای درمان ملاسما انجام دهید این است که مطمئن شوید کاری را انجام می دهید که باعث بد تر شدن آن نمی شود. این کار را با اجتناب از مواد زیر انجام دهید :
- قرار گیری در معرض نور خورشید
- عدم استفاده از تخت های برنزه
- عدم قرار گیری زیاد در معرض صفحه های LED
- استفاده از صابون های تحریک کننده پوست
- استفاده از روش های پیشگیری از بارداری که منجر به اختلالات هورمونی می شود.
اگر در معرض نور آفتاب هستید ، حتماً از کرم های ضدآفتاب دارای زینک اکسید و SPF 30-50 هر دو ساعت یک بار استفاده کنید و همچنین سعی کنید از یک کلاه لبه دار نیز استفاده کنید. این روش های محافظتی می تواند از بدتر شدن لکه های ملاسما جلوگیری کند.
راه دوم برای درمان یا از بین بردن لکه های ملاسما ، مصرف داروهای موضعی است. دارو ها یا درمان های موضعی با استفاده از مهار کننده های آنزیم تیروزیناز با توقف تشکیل ملانین (رنگ تیره در پوست ) از تشکیل لکه های پوستی تیره جلوگیری می کنند.
نمونه هایی از مهار کننده های تیروزیناز و محصولات ضد لک و روشن کننده پوست که به کنترل آنزیم تولید رنگدانه ( تیروزیناز ) کمک می کنند عبارتند از :
- آزلائیک اسید : سرم ها یا کرم ها یا ژل های حاوی آزلائیک اسید دوبار در روز استفاده می شوند و استفاده از محصولات حاوی این ماده برای زنان باردار بی خطر است.
- سیستامئین : یک مطالعه کوچک روی 50 نفر نشان داد که استفاده از کرم ها یا سرم های حاوی سیستامین بر روی لک های پوستی و ملاسما تا حدودی اثر گذار است.
- هیدروکورتیزون (کورتیکواستروئید موضعی) : هیدروکورتیزون به محو شدن لک های پوستی ناشی از ملاسما کمک می کند. همچنین می تواند احتمال درماتیت ناشی از عوامل دیگر را کاهش دهد.
- هیدروکینون : این دارو یا ماده امروزه در سرم ها یا کرم ها یا لوسیون ها استفاده می شود. از محصولات حاوی این ماده به مدت دو تا چهار ماه مستقیماً بر روی لکه های ملاسما استفاده می شود.
- متیمازول : متی مازول یک کرم ضد تیروئید یا قرص خوراکی است. تحقیقات نشان داده که متیمازول به درمان یا بهبود ملاسمای مقاوم در برابر هیدروکینون کمک می کند.
- عصاره سویا : تصور می شود که عصاره سویا باعث کاهش انتقال رنگدانه از ملانوسیت ها به سلول های پوست می شود.
- آلفا هیدروکس اسید موضعی : رنگدانه های تیره موجود در لایه اپیدرم ( سحطی ) پوست را می توان با استفاده از محصولات لایه بردار یا محصولات حاوی آلفا هیدروکسی اسید جدا کرد و از بین برد.
- ترانکسامیک اسید : این ماده به صورت کرم ، تزریق یا داروی خوراکی موجود است.
- ترتینوئین : این نسخه یک رتینوئید موضعی است. ترتینوئین در درمان لک های پوستی بسیار موثر است ، اما می تواند باعث درماتیت شود و در دوران بارداری محدودیت استفاده دارد.
ترکیب هیدروکینون ، ترتینوئین و یک استروئید موضعی متوسط بهترین تأثیر را بر لک های ملاسما داشته است.
مشاهده یک سرم رتینول با کیفیت از خانواده ترتینوئین ها ساخت کشور کانادا با کلیک بر روی تصویر زیر :
موارد موثر دیگر در بهبود و کمک به درمان لک های ملاسما عبارتند از :
- اسکوربیک اسید (ویتامین C).
- آربوتین
- دئوکسیاربوتین.
- گلوتاتیون
- کوجیک اسید یا کوپیک اسید دی پالمیتات.
- عصاره شیرین بیان.
- مکینول
- رزوراترول
- رانیکول
- سولفات روی.
معرفی دو محصول برای بهبود لک های ملاسما
سرم ویتامین سی 20% تایتان کازمتیک ساخت کشور کانادا حاوی 20% ویتامین سی به فرم سدیم اسکوربیل فسفات و همچنین سرم ضد لک و روشن کننده پوست تایتان حاوی کوجیک اسید و عصاره شیرین بیان با کلیک بر روی تصاویر زیر :
آیا ممکن است استفاده از این محصولات موضعی عوارض جانبی داشته باشند ؟
درماتیت شایع ترین عارضه جانبی هیدروکینون و ترتینوئین است ، در افرادی که پوست حساسی دارند می تواند باعث واکنش های آلرژیک شود . کرم های آزلائیک ، لوسیون یا ژل های حاوی این ماده نیز می توانند گاهی باعث احساس سوزش پوست شوند. همیشه مراقب هرگونه واکنش آلرژیک باشید. همه عوارض جانبی را به ارائه دهنده محصولات مراقبت از پوست خود گزارش دهید. ممکن است برای جلوگیری از عوارض جانبی ، استفاده از داروهای مختلف دیگر را برای شما در نظر بگیرند.
همچنین لایه برداری شیمیایی و استفاده از لیزرها ممکن است باعث از بین رفتن لایه های سطحی پوست شود و باعث ایجاد هیپرپیگمانتاسیون بعد از عمل و ایجاد اسکارهای هیپرتروفیک شوند. از این روش های لایه برداری می توان با خیال راحت با مصرف داروهای موضعی بهره برد ، اما سعی کنید تحت نظر متخصصانی که تجربه درمان ملاسما را دارند این کار را انجام دهید.
چه مدت طول می کشد تا داروها اثر بگذارند؟
بستگی به فرد و داروی مورد استفاده دارد. ملاسما می تواند در پاسخ به درمان کند باشد. موارد و روش های درمانی که در بالا گرفته شد به ندرت تمام ملاسما را از بین می برند ، و نمی توانند همه انواع ملاسما را درمان کنند.
آیا روشهای دیگری نیز وجود دارد که بتواند به ملاسما کمک کند؟
استفاده از محصولات موضعی تنها گزینه شما نیست. روش های دیگری نیز وجود دارد که متخصص پوست می تواند برای بهبود ملاسما انجام دهد.
- لایه برداری شیمیایی : در این روش ، متخصص پوست یک ماده شیمیایی را روی پوست شما قرار می دهد که می تواند باعث لایه برداری پوست شود. پوستی که بازسازی و پاکسازی می شود باید رنگی صاف تر و یکنواخت تر داشته باشد.
- روشهای مبتنی بر نور مانند نور پالس شدید ( IPL ) ، لیزرهای تکه تکه شده غیرقطعی ( non-ablative fractionated lasers ) و لیزرهای Q سوییچ کم نفوذ ( low fluence Q-switched lasers )
اگر باردار باشم و همزمان ملاسما داشته باشم چه کنم؟
وقتی دوران بارداری شما تمام شود ، ملاسمای شما به مرور و کم کم از بین می رود. اگر چنین نشد ، گزینه های درمانی که تا کنون در مورد آنها صحبت کردیم دنبال کنید. در دوران بارداری ، مراقب باشید که فقط از درمان های موضعی و خوراکی که برای زنان باردار تأیید شده است استفاده کنید.
مقاله زیر شاید در این خصوص مفید باشد :
آیا آرایش ملاسما را می پوشاند؟
بله ، استفاده از کانسیلر ها یا فاندیشن ها می تواند در این خصوص مفید باشد اما سعی کنید از محصولات پوستی یا لوازم آرایشی استفاده کنید که حاوی ضد آفتاب هستند و به موادی در محصولات که ممکن است پوست شما را تحریک کرده و در نتیجه ملاسما را تشدید کنند ، توجه کنید.
برای کمک به ملاسما چه ویتامین هایی می توانم مصرف کنم؟
ویتامین دی D به طور کلی به سلامت پوست شما کمک می کند. یک پزشک متخصص ممکن است سطح ویتامین D شما را آزمایش کند تا مطمئن شود که از غذاهای دارای ویتامین D بالا مانند گوشت ، غلات ، ماهی های روغنی و تخم مرغ به میزان کافی استفاده می کنید. همچنین می توانید از مکمل ویتامین D استفاده کنید. در صورتی که کمبود ویتامین دی دارید با مصرف 2000 واحد بین المللی (IU) در روز شروع کنید.
اگر من کنترل بارداری را کنار بگذارم آیا ملاسما از بین می رود؟
اگر هورمون های پیشگیری از بارداری علت لک های ملاسمای شما باشند ، بله ، ممکن است از بین برود. به طور معمول حدود سه ماه یا بیشتر طول می کشد تا ملاسما محو و یا درمان شود.
آیا بعد از زایمان ملاسما از بین می رود؟ بعد از شیردهی چطور؟
ملاسما به احتمال زیاد ظرف سه ماه پس از بارداری محو می شود.
جلوگیری از لک ملاسما
آیا می توان از ملاسما جلوگیری کرد؟
متأسفانه ، شما نمی توانید جلوی ژنتیک را بگیرید ، یا وضعیت پوست را در دوران بارداری متوقف کنید. اما می توانید با رعایت عوامل ذکر شده در بالا که باعث بدتر شدن ملاسما می شوند ، به پوستتان کمک کنید. در حال حاضر هیچ دارویی نمی تواند به طور کامل از تشکیل لک های ملاسما جلوگیری کند. با این حال ، رژیم غذایی مناسب پوست حاوی مقادیر کافی ویتامین D به احتمال زیاد می تواند مفید باشد.
چشم انداز / پیش بینی
در صورت تشخیص ملاسما ، چه انتظاری می توان داشت؟
ملاسما یک بیماری پوستی بی ضرر است. خارش یا درد ندارد و بدخیم نمی شود. اگر قدم هایی مانند اجتناب از قرار گیری در معرض آفتاب و استفاده از محصولات آرایشی و پوستی و صابون هایی که باعث تحریک پوست شما می شوند ، انتظار بدتر شدن و/یا تکرار آن را داشته باشید.
تا کی ملاسما دارم؟
اگر لک های ملاسما شما در لایه درم باشد ( درمال ) ، درمان و از بین بردن آن قطعا طولانی تر و زمان بر تر از لک های ملاسمایی است که در لایه اپیدرم قرار دارد. ملاسما معمولاً یک اختلال مزمن است. این بدان معناست که طولانی مدت است (سه ماه یا بیشتر). بسته به فرد ، ملاسما ممکن است خود به خود از بین برود ، ممکن است دائمی باشد یا با استفاده از روش های درمانی ، درمان شود و از بین برود. اگر اقدامات پیشگیرانه را انجام دهید و از درمانهای توصیه شده توسط پزشک یا یک متخصص زیبایی پیروی کنید ، ممکن است ملاسمای شما از بین برود و درمان شود.
زندگی با ملاسما
چگونه از پوست خود مراقبت کنم؟
در صورتی که جزء افرادی هستید که همیشه ملاسما دارد ( با شدت و ضعف در زمان های مختلف ) موارد زیر را رعایت کنید :
- از قرار گرفتن در معرض نور خورشید بدون کرم ضد آفتاب به شدت خودداری کنید.
- زمان قرار گیری در معرض صفحات نمایش مانند تلویزیون LED ، تبلت ، تلفن همراه و رایانه یا لپتاپ خود را کاهش دهید.
- روشی را برای جلوگیری از بارداری انتخاب کنید که هورمون ها را درگیر نکند ( مانند روش های ضد بارداری بدون استفاده از قرص و ... )
- از توصیه های درمانی و نکات مراقبت از پوست و محصولات مراقبت از پوست با کیفیت و استاندارد استفاده کنید.
شاید علاقه مند باشید بخوانید :
بهترین روش های جلوگیری از لک بارداری
زندگی با ملاسما چگونه است؟
ملاسما از نظر جسمی و فیزیکی بی ضرر است و خطری را متوجه شما نمی کند ، اما می تواند تأثیرات احساسی داشته باشد. برخی از افراد ممکن است تمایل نداشته باشند که دیگران وضعیت پوستشان را اینگونه ببینید و از این موضوع احساس خجالت کنند. برای آن دسته از افراد باید بگوییم نگران نباشید ! خوشبختانه ملاسما معمولاً پس از حدود سه ماه از بین می رود.
چه موقع باید در مورد ملاسما به پزشک مراجعه کنم؟
برای شروع درمان ، در صورت مشاهده علائم ملاسما ، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. هرچه بدتر شود ، درمان برای شما سخت تر خواهد بود.
در مورد ملاسما چه سوالاتی باید از ارائه دهنده خدمات درمانی خود بپرسم؟
- آیا من ملاسما دارم یا نوع دیگری از اختلال پوستی؟
- چه داروها و/یا ویتامین هایی می توانم برای درمان ملاسما استفاده کنم؟
- پیشنهاد می کنید چند ساعت نور خورشید دریافت کنم؟
- آیا ضد آفتاب خاصی پیشنهاد می کنید؟
- آیا صابون هایی که در حال حاضر استفاده می کنم ملاسما را تشدید می کنند (چه پیشنهاد بهتری دارید ؟)
- از چه روشهای پیشگیری از بارداری استفاده کنم؟
- آیا داروهای فعلی من باعث ایجاد یا بدتر شدن ملاسما می شوند؟
نتایج نهایی
لک های ملاسما یا آنچه ما لک بارداری می نامیم شایع ، طبیعی و بی ضرر هستند ، اما می توانند کمی ناخوشایند و آزاردهنده باشند. اگر در مورد آن نگران هستید ، این اختلال پوستی می تواند زندگی اجتماعی شما را تحت تأثیر قرار دهد. اما لزوما نیاز ندارید فقط "با آن زندگی کنید". گزینه های درمانی متعددی وجود دارند که قبل از تسلیم شدن توصیه می شود آنها را امتحان کنید. همچنین اقدامات پیشگیرانه ای وجود دارد که می توانید انجام دهید و از تشدید لک های ملاسما جلوگیری کرده و به بهبود آنها کمک کنید. متخصصان پوست همیشه هستند ، بنابراین می توانید از آنها سوال بپرسید و نگرانی های خود را با آنها مطرح کنید.
در صورتی که نگرانی و مشکلات پوستی شما را آزار می دهند می توانید با مشاور ما در مه زیبا تماس بگیرید و از او راهنمایی بخواهید :
خیلی ساده فقط کافیست با شماره 09015953484 ارتباط برقرار کرده و یا به همین شماره بر روی واتس اپ پیام ارسال کنید.
منبع :
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21454-melasma
از بین بردن و درمان لک صورت به روش های علمی
درمان انواع لک های پوستی
- ملاسما چیست ( لک بارداری )
- ملاسما چه شکلی است؟
- ملاسما یا لک بارداری بیشتر در کدام قسمت های بدن ایجاد می شود؟
- ملاسما چقدر شایع است؟
- چه کسانی در خطر ابتلا به ملاسما هستند؟
- چرا زنان در دوران بارداری دچار لک ملاسما می شوند؟
- انواع ملاسما
- آیا ملاسما سرطان زاست ؟
- آیا لک های ملاسما دائمی است؟
- آیا ملاسما دردناک است؟
- علت ایجاد ملاسما چیست؟
- علائم ملاسما چیست؟
- آیا غذاهای خاصی وجود دارد که بر لک ملاسما تأثیر بگذارد؟
- تشخیص ملاسما و آزمایشات
- پزشک چه سوالاتی ممکن است برای تشخیص ملاسما بپرسد؟
- مدیریت و درمان ملاسما ( لک بارداری )
- اگر ملاسما دارید ، حتماً از موارد زیر اجتناب کنید ( روش های جلوگیری از لک ملاسما ) :
- ملاسما چگونه درمان می شود؟ چه داروهایی کمک می کند؟
- معرفی دو محصول برای بهبود لک های ملاسما
- جلوگیری از لک ملاسما
- چشم انداز / پیش بینی
- زندگی با ملاسما
دیدگاه ها و نظرات و پرسش و پاسخ ها